Nicotinepleisters

De pleister is de algemene naam voor een nicotine-vervangingstherapie (NVT) welke een gevarieerde dosis nicotine in het bloed brengt via een opgeplakte pleister.
Er zijn meerdere merken en fabrikanten, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Gedurende een periode van weken of maanden wordt de gebruiker langzaam van de nicotine afgewend. Je lichaam is verslaafd geraakt aan de nicotine en nicotineverslaving is een medisch probleem dat medisch opgelost kan worden. Maar ook NVT is geen wondermiddel.
Indien juist gebruikt kunnen de pleisters soelaas bieden bij de fysieke afkickverschijnselen. Deze worden minder heftig waardoor het eenvoudiger wordt om de sociale verslaving aan te pakken. Het onbehagen dat ondervonden wordt bij de overgang van roken naar de pleisters en wanneer naar een lagere dosering wordt overgestapt is minder scherp dan wanneer je Cold Turkey stopt. Door sommigen wordt dit weer bestreden, omdat de afkickperiode met pleisters zich over weken of maanden kan uitspreiden. Het verlangen naar roken zal niet zo intens zijn als de pleister wordt gebruikt, maar verwacht niet dat dit helemaal zal verdwijnen. Voor de meeste rokers is de nicotineverslaving maar een gedeelte van de gewoonte. We ontwikkelen ook sociale en psychische verslavingen. Bepaalde gevoelens, tijden van de dag of activiteiten kunnen heel sterke tekenen zijn en ons doen verlangen naar een sigaret.

Hoeveel 'sigaretten' gaan er in een pleister De nicotine die vrijkomt uit een 21 mg pleister gedurende een periode van 24 uur komt overeen met de hoeveelheid die je binnenkrijgt van een pakje van 20, of ze nou veel of weinig teer en nicotine bevatten. (Sigaretten worden 'licht' gemaakt door het filter aan te passen, niet de tabak. Het is echter aangetoond dat 'light'- en 'ultra-light'rokers de manier van vasthouden en inhaleren van de sigaretten aanpassen.) Samen met de medisch adviseur (dokter, apotheker) moet je bepalen, gebaseerd op factoren als gewicht, algehele gesteldheid en rookgewoonte, welke dosering je nodig hebt en hoe lang je op ieder niveau moet blijven.

Nicotine uit de pleister komt niet op dezelfde manier in je bloed terecht als wanneer je rookt. Als je inhaleert komt de nicotine in je bloed via je longen. Het wordt razendsnel naar je hersenen gevoerd (sneller dan een injectie in een ader) en het bevredigt je behoefte bijna onmiddellijk. Althans, voor dat moment. De hoeveelheid nicotine in je bloed staat bekend als het 'bloed-nicotine-peil'. Na een sigaret daalt het peil snel. Als het op een laag peil komt geeft je lijf je een seintje dat er bij moet komen en je krijgt een hunkering.
Dit verlangen wordt tijdelijk bevredigd door het inhaleren van je volgende sigaret. Je kan hierdoor ongeveer iedere 20 tot 30 minuten een sigaret nodig hebben. Gedurende de dag schommelt je bloed-nicotine-peil als jo-jo en je systeem wordt deelnemer in een constante 'vraag-en-aanbod' cirkel van de verslaving. Aan de andere kant geeft de nicotinepleister de drug met een gecontroleerde hoeveelheid via je huid af aan je bloed.
De afgegeven hoeveelheid zou gelijk moeten zijn, maar het is niet perfect. Als de pleister wordt aangebracht stijgt het bloed-nicotine-peil snel totdat de topafgifte is bereikt na 2 uur. Het blijft op dit niveau tot ongeveer het zesde uur en zakt dan langzaam af gedurende het restant van de 24 uur.

LET OP: Nicotine blijft urenlang in het bloed, zelfs nadat de pleister is verwijderd.
Daarom is het van cruciaal belang dat je NIET rookt als je eenmaal begonnen bent met de pleisters. Een nicotine-overdosis kan resulteren in ziekte, hartklachten en zelfs de dood.
Een deel van de nicotine blijft achter in de pleister. Het is daarom van belang de voorschriften voor het weggooien ook altijd op te volgen. Een vrolijk bijverschijnsel Veel mensen die de nicotinepleisters gebruiken, zeker degene die 24 uur per dag gedragen worden, ondervinden ongewoon levendige dromen. Een vriend vertelde me dat de pleister hem zeer erotische dromen bezorgde. Het lijkt erop dat de constante toevoer van nicotine de hersenen relatief actief houdt, ook tijdens de slaap. Als de pleister slapeloosheid veroorzaakt of als de dromen je erg storen, dan kun je overwegen andere dan de 24-uurs-pleisters te gebruiken of om de pleister tijdens de nacht af te doen.

Lies: Op 30 juni besliste ik. Nu ging ik echt echt echt stoppen. 's Avonds laat hield ik mijn pakje Caballero onder de kraan. De volgende ochtend bleek koffie zonder peuk niks aan, en ik stapte bijna volautomatisch in de rokerscoupe in de trein naar mijn werk. stress en crisis alom: Zo kon ik niet goed functioneren. Ik had een baan waarbij ik rust en overwicht moest uitstralen maar ik had vooral zin in een potje huilen.
Aan de overkant van mijn werkadres is een apotheek.
In de lunchpauze kocht ik daar een doos Nicotinell pleisters. Ik had sterkte 30. Ze zijn verkrijgbaar in drie maten: 30, 20, en 10.

De maat verwijst naar het oppervlak, en hoe groter de pleister hoe meer nicotine er in je bloed komt. Het idee is dat je eerst de gewoonte verleert, en de lichamelijke verslaving beetje bij beetje afwent door steeds kleinere pleisters. Die eerste doos van 14 stuks pleisters was mijn houvast.

Ik ontdekte dat ze vrij makkelijk loslieten. Het is al moeilijk te geloven dat via je huid, zonder inhaleren, genoeg nicotine voor een stevige verslaving als de mijne kunt binnenkrijgen, maar als die pleister ook steeds loslaat.... Ik plakte er dus hele sterren van Leukoplast overheen, en had de grootste problemen om de hele zaak weer los te krijgen.

Maar het belangrijkste: Het werkte. Ik had weinig trek in een sigaret. Daarvoor was ik wel honderd keer cold turkey gestopt, en wist dus maar al te goed hoe dat voelde. Ook die enorme snoeplust die ik mij herinnerde van de vorige keren bleef weg.

Ik stapte na die eerste doos pleisters over op een maatje kleiner. Maar toen was het al stukken minder belangrijk. De laatste doos kocht ik nog wel, maar de derde pleister vergat ik op te plakken. Ik ontdekte dat pas een halve dag later, waarop ik besloot om ze dan maar verder achterwege te laten.

De pleisters zijn niet goedkoop: de grootste kosten een kleine 80 gulden per 14 stuks. Maar roken kostte mij meer. En inmiddels bijna tien maanden verder heb ik inmiddels al bijna 2000 gulden bespaard, maar wat belangrijker is: ik ben die rotverslaving kwijt.

Lie(f)s